Εξόρμηση στο Φαράγγι της Κακκαρίστρας
Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, στα πλαίσια της δράσης «Εξερευνώντας το φυσικό πλούτο της Κύπρου» πραγματοποιήθηκε η πρώτη μας εξόρμηση, στο εντυπωσιακό Φαράγγι της Κακκαρίστρας. Κατά τη διάρκεια της περιδιάβασης οι συμμετέχοντες είχαν τη μοναδική και ευχάριστη εμπειρία εξερεύνησης ενός εκ των σπουδαιότερων μνημείων φυσικής ιστορίας της Κύπρου, παρατηρώντας την αφθονία απολιθωμάτων οστράκων και διαφόρων πετρωμάτων. Τη διάσχυση του φαραγγιού ακολούθησε ανάβαση του λόφου Απαλού (υψ. 250 m) στον οποίο οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολάυσουν την καταπληκτική θέα προς τη Λευκωσία.
Εσύ τι γνωρίζεις για το φαράγγι της Κακκαρίστρας;
- Το συγκεκριμένο φαράγγι δημιουργήθηκε ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες πριν όταν η Κύπρος αναδύθηκε από τη θάλασσα.
- Το φαράγγι είναι παραπόταμος του ποταμού Καλόγηρος και βρίσκεται νοτιοδυτικά των Λατσιών.
- Έχει βάθος γύρω στα 7 μέτρα και μήκος 800 μέτρα.
- Για την ονομασία του φαραγγιού, «Κακκαρίστρα» υπάρχουν δύο εκδοχές. Μία αναφέρεται στο ιδιαίτερο κελαήδισμα των περδικιών ως «κακκάρισμα», μιας και υπάρχουν ακόμα και σήμερα πολλά περδίκια στην περιοχή. Μια δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι η ονομασία αποδίδεται στο γεγονός του έντονου ήχου που δημιουργείται από το νερό της βροχής όταν κατεβαίνει από την πλαγιά και καταλήγει στο φαράγγι.
- Το Φαράγγι της Κακκαρίστρας αποτελείται από δύο φαράγγια που ονομάστηκαν «Μεγάλη Κακκαρίστρα» και «Μικρή Κακκαρίστρα».
- Τα φαράγγια έχουν σχηματιστεί λόγω της διάβρωσης του εδάφους από το νερό της βροχής που παράσυρε στο έδαφος δημιουργώντας τις χαράδρες.
- Στο φαράγγι υπάρχουν άφθονα απολιθώματα οστράκων κυρίως των ειδών Ostrea edulis και Ballanus tintinabulum καθώς και απολίθώματα απο την χελώνα trionyx. Ο ομαδικός αφανισμός αυτών των οργανισμών φαίνεται να προήλθε από την απότομη αλλαγή των συνθηκών της θάλασσας στην περιοχή κατά την ανάδυση της Κύπρου. Καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία των απολιθωμάτων είχαν, η αναμενομένη αλλάγη στην αλατότητα του νερού και η κλιμματική αλλαγή (εναλλαγή υγρών και ψυχρών εποχών).
- Τα πετρώματα της περιοχής είναι ασβεστολιθικοί ψαμμίτες και μάργες.
- Στα χαμηλότερα τμήματα των τοιχωμάτων του φαραγγιού εμφανίζονται πετρώματα του σχηματισμού Λευκωσίας πάνω στα οποία επικάθονται πετρώματα του σχηματισμού Κακκαρίστρας. Γεωλογικές μελέτες κατέδειξαν ότι τα πετρώματα της Κακκαρίστρας δεν παρουσιάζουν ενιαία εξάπλωση, αλλά εμφανίζονται κατά τόπους σε διάφορες περιοχές νότια της Λευκωσίας. Στη Γεωλογία «σχηματισμός» ορίζεται μια ομάδα πετρωματων με ίδια ηλικία, σύνθεση και τρόπο σχηματισμού.
Επί της ευκαιρίας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη Δρ Μαίρη Αθανασίου (Γεωλόγος – Παλαιοντολόγος) που είχε την προθυμία να μας συνοδεύσει και να στηρίξει επιστημονικά αυτή την πρώτη μας εξόρμηση, αλλά και όλους όσους μας στήριξαν με την παρουσία τους.
Ραντεβού στις επόμενες μας εξορμήσεις!