Loading...

Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις2022-01-29T12:12:03+02:00
Από πού πηγάζει η ονομασία «Βιοαίρεσις»;2022-01-29T11:44:22+02:00

Η ονομασία μας πηγάζει από τις αρχαιοελληνικές λέξεις βίος που σημαίνει ζωή και αίρεσις που υποδηλώνει την έννοια της κατάκτησης και της κατανόησης αλλά και το δικαίωμα επιλογής μεταξύ δύο ή περισσότερων προσφερόμενων αντιλήψεων, θέσεων, καταστάσεων. Επομένως σαν όρος εξυπονοεί την ελεύθερη σκέψη, την ελεύθερη βούληση, την ελεύθερη επιλογή.

Ως βιοαιρετικός, νοείται εκείνος που είναι ικανός να εκλέγει, που δεν υιοθετεί τις παραδεδομένες αντιλήψεις και ιδέες και δεν ακολουθεί τυφλά τα εγκαθιδρυμένα δόγματα που διαμορφώθηκαν κατά την σύγχρονη ιστορία του είδους μας. Αντιθέτως, αποδέχεται τους νόμους της Φύσης και της Εξέλιξης, με αλήθειες που προκύπτουν μέσω της ορθολογικής αυθεντίας, δηλαδή αυτή της Επιστήμης αλλά και των αρχών που τη διέπουν.

Λέξεις κλειδιά: βιοαίρεση, βιοαιρεση, βιοαίρεσις, βιοερεση, βιοέρεση

Ποιός είναι ο σκοπός μας;2022-01-29T11:44:22+02:00

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της προκατάληψης

Η ελευθερία του λόγου που άκμασε κυρίως λόγω της ευρείας εξάπλωσης της χρήσης του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια, μπορεί να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ελευθερίες του ατόμου εγκυμονεί όμως τεράστιους κινδύνους. Βασικός εξ’ αυτών, είναι η παραπληροφόρηση που πλέον μαστίζει όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Είναι τουλάχιστον εγκληματικό, άτομα που δεν διαθέτουν ούτε το στοιχειώδες υπόβαθρο γνώσεων να τοποθετούνται δημόσια για θέματα ευαίσθητα που αφορούν τα κοινά. Καταφέρνουν να σπείρουν τον πανικό, να γεννούν φοβίες και αμφιβολίες σε ένα κοινό που τόσο πρόθυμα ενδιαφέρεται να εμπλουτίσει τις γνώσεις του ή να ενημερωθεί για την τρέχουσα επικαιρότητα. Συνεπώς, είναι καίριας σημασίας ο χρήστης του διαδικτύου και ο απλός τηλεθεατής, να αντιληφθεί την σημασία της αυθεντίας των πηγών από που ενημερώνεται. Με πιο απλά λόγια, να κατανοήσει ότι μια αξιόπιστη τοποθέτηση γύρω από ένα ζήτημα γίνεται μόνο από κάποιον ειδήμονα που έχει χρόνια τριβή και εμπεριστατωμένη γνώση.

Καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης

Ο σύγχρονος άνθρωπος οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η Γη δεν είναι κτήμα του, αλλά ένας μαγικός κόσμος που είχε την τύχη να γεννηθεί, να ζήσει αλλά και να πεθάνει αισίως, παραχωρώντας τη θέση τους στις επόμενες γενεές . Είναι αδιανόητο να θεωρούμε το είδος μας ως το τέλειο ον και να εξοντώνουμε καθετί που δεν είναι όμοιο με μας μόνο και μόνο επειδή μας το επιτρέπουν οι συνθήκες. Από τον πιο μικροσκοπικό οργανισμό μέχρι τον πιο προηγμένο, όλοι τους συνέβαλαν με το δικό τους σημαντικό τρόπο στην Εξέλιξη της Ζωής. Κάπου εδώ μεσολαβούμε εμείς ως είδος, ένα ακόμα δημιούργημα τυχαίων γεγονότων ασκώντας τη δική μας πίεση στη ροή της Εξέλιξης.

Το ερώτημα όμως είναι «επιθυμούμε όντως να επιβιώσουμε ως είδος, τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι η μεταβολή της ισορροπίας στους ζώντες οργανισμούς που εμείς προκαλούμε, θα επιφέρει τεράστιες καταστροφές και εν τέλει στη δική μας εξαφάνιση»;

Ποιός μπορεί να γίνει μέλος της ομάδας μας;2022-01-29T11:44:22+02:00

Οποιοσδήποτε εμπνέεται από τον τρόπο δράσης μας και μπορεί να συνεισφέρει με το δικό του τρόπο. Μερικοί από τους τομείς που μπορεί να συμβάλει κάποιος:

  • Αρθρογραφία
  • Μετάφραση κειμένων
  • Διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης
  • Επεξεργασία εικόνων & βίντεο

Ποιός μπορεί να αρθρογραφήσει;2022-01-29T11:52:12+02:00

Στην ιστοσελίδα μας μπορεί να αρθρογραφήσει ο οποιοσδήποτε διαθέτει γνώση και επιθυμεί να τη μοιραστεί. Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τις θεματικές ενότητες στην αρθρογραφία μας. Αντιθέτως, ο κάθε αρθρογράφος έχει το δικαίωμα να επιλέξει οποιοδήποτε θέμα τον ενδιαφέρει και να το αναλύσει εκτενέστερα ακολουθώντας το πρότυπο επιστημονικού άρθρου με παραπομπές σε έγκυρες πηγές. Ως εκ τούτου, όλα τα άρθρα περνούν από στάδιο αξιολόγησης.

Ποιές είναι οι προδιαγραφές των άρθρων;2022-04-23T11:37:42+03:00
  • Τίτλος άρθρου: Από 35 μέχρι 55 χαρακτήρες
  • Έκταση άρθρου: Έως 700 λέξεις (εξαιρείται η βιβλιογραφία)
  • Βιβλιογραφία: Προτεινόμενο σύστημα βιβλιογραφικών παραπομπών και σύνταξης βιβλιογραφίας είναι το Vancouver.

Υποχρεωτικά στοιχεία που πρέπει να εμπεριέχονται μέσα στο άρθρο:

  • Μικρές επικεφαλίδες που να υποδιαιρούν το κείμενο σε μικρότερες θεματικές ενότητες ούτως ώστε να είναι ευκολοδιάβαστο.
  • Εικόνες και διαγράμματα για να είναι το άρθρο ευπαρουσίαστο αλλά και όταν κρίνεται απαραίτητη κάποια απεικόνιση για καλύτερη κατανόηση.
  • Στατιστικά δεδομένα για να ελκύουμε το ενδιαφέρον του αναγνώστη (π.χ., σε θέμα ρύπανσης ωκεανών με πλαστικά απόβλητα να αναφερθούν αριθμητικά οι ποσότητες απόρριψης τους).
  • Ενθαρρύνεται να χρησιμοποιείται ο προσωπικός χαρακτήρας γραφής του κάθε αρθρογράφου (απαγορεύεται η λογοκλοπή).

Προαιρετικά στοιχεία:

  • Επεξηγηματικές σημειώσεις (σε παραθέματα) όταν χρειάζεται να προστεθεί μια πληροφορία ή μια διευκρίνηση κάποιου ορισμού, που δεν εφαρμόζει στην κανονική ροή του κείμενου.
  • Προσωπικές απόψεις / τοποθετήσεις.

Δεν επιτρέπονται:

  • Τοποθετήσεις πολιτικού/θρησκευτικού/σεξουαλικού προσανοτολισμού με προσβλητικό χαρακτήρα (όροι όπως καπιταλισμός αντικαθίστανται με φράσεις όπως αλόγιστη σπατάλη, υπέρμετρος καταναλωτισμός κ.λπ.)
  • Προώθηση οικονομικών συμφερόντων (διαφήμιση κάποιας εταιρείας, ιδιωτικού φροντιστηρίου κ.λπ.)
  • Εξύβριση, δυσφήμιση ή/και συκοφαντία.
Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για να δημοσιευθεί ένα άρθρο;2022-01-29T11:58:46+02:00
  • Το προτεινόμενο άρθρο να μην έχει δημοσιευθεί αλλού (αποκλειστικότητα πρώτης δημοσίευσης).
  • Το άρθρο να τηρεί τις βασικές προδιαγραφές άρθρου που εφαρμόζονται για τους σκοπούς της σελίδας μας.
  • Όλα τα στοιχεία που παραθέτονται στο κείμενο να είναι τεκμηριωμένα από αξιόπιστες πηγές.
Πώς μπορώ να αποστείλω ένα άρθρο προς δημοσίευση;2022-01-29T11:44:22+02:00
Go to Top