Δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ ή αλλιώς DNA

Τα νουκλεϊκά οξέα ανακαλύφθηκαν τα τέλη του 19ου αιώνα στον πυρήνα των κυττάρων («nucleus» είναι ο πυρήνας στα αγγλικά, εξού και η ονομασία). Σε κάθε κύτταρο θηλαστικού ζώου υπάρχουν γύρω στα έξι δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου DNA, στα πουλιά δύο ενώ στα αμφίβια επτά!

Το δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ είναι το υλικό που μεταφέρει την οδηγία που επιτρέπει σε ένα γονιμοποιημένο ωάριο να ενηλικιωθεί και μετέπειτα να διατηρηθεί ζωντανό.

Το δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ, ή αλλιώς DNA, είναι μια υπόλευκη ουσία που περιέχει πέντε χημικά στοιχεία: άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο, άζωτο και φώσφορο. Τα άτομα των στοιχείων αυτών σχηματίζουν επαναλαμβανόμενες δομές που αποτελούνται από ένα σάκχαρο, ένα φωσφορικό οξύ και τέσσερις αζωτούχες βάσεις: αδενίνη (Α), γουανίνη (G), θυμίνη (T) και κυτοσίνη (C). Τα σάκχαρα και τα οξέα εναλλάσσονται για να σχηματίσουν δύο μακριές αλυσίδες που τυλίγονται μεταξύ τους σε σπειροειδή σχήμα, ενώ στο εσωτερικό οι αζωτούχες βάσεις σχηματίζουν ζεύγη: πάντοτε μια αδενίνη (Α) βρίσκεται απέναντι από μια θυμίνη (Τ) και μία κυτοσίνη απέναντι από μια γουανίνη (G), σαν να ήταν τα εγκάρσια κομμάτια μιας σπειροειδούς σκάλας.

Νέο DNA μπορεί να σχηματιστεί χάρη σε ορισμένα ένζυμα, όπως τη DNA πολυμεράση. Το γονίδιο POLA, ένα από τα οποία κωδικοποιούν αυτές τις πρωτεϊνές, εντοπίζεται στο χρωμόσωμα Χ (Xp221-p21.3). 

Εικόνα 2: Δομή ενός νουκλεϊκού οξέος.

 

Εικόνα 3: Διπλή έλικα DNA που σχηματίζεται από ενώσεις νουκλεϊκών οξέων.

 

Πηγή βασικής εικόνας: What DNA actually looks like (The Atlantic)

Πηγή εικόνων 2 και 3: DNA: Tι γνωρίζετε για αυτό; (Mothers Blog)

Βιολόγος. Ανήσυχο πνεύμα. Αναγνωρίζει τη δυνατότητα της Επιστήμης να αλλάζει τα δεδομένα αλλά παράλληλα πιστεύει ότι πρέπει να μπουν σημαντικοί φραγμοί στο που, πως και πότε εφαρμόζεται.